Jak zrobić zakwas na chleb?

Różne smaki chleba!
6 Październik 2015
Zrób chleb na zakwasie
6 Październik 2015

Jak zrobić zakwas na chleb?

Każdy kto do ostatniej chwili wypiekał wyłącznie chleb na drożdżach, powinien też spróbować sprawić go na domowym zakwasie. Mimo iż zdaje się stanowić wówczas ćwiczeniem dużo cięższym , niż w wypadku zwykłego chleba, to wcale właśnie nie jest. Po to, by wykonać zakwas na chleb konieczne staną się tylko dwa produkty, czyli mąka i woda. Już więc pewnie zdawać się zaskoczeniem, bo mogliśmy sobie wyobrażać bardziej skomplikowaną recepturę. Trzecim elementem jednak, jaki pragniemy dokonać pod uwagę jest okres. Nie starczy nam to wymieszać te elementy a po każdym, tylko trochę poczekać na wynik. Jednocześnie, kiedy zjednamy wodę z mąką, odstawiamy wtedy w słoiku na kilkoro dni, by wyszła z tego kwaskowata masa. Ta z pór będzie podstawą do tego, by nasze pieczywo żyło a zawierało ciekawy posmak. Pewną z zalet chleba na zakwasie jest jego mocny miąższ. Stosując tej mieszanki możemy również mieć na ostatnie, że pieczywo na dłużej zachowa swoją świeżość. Przy chlebie drożdżowym nie spotkamy takich właściwości, czyli wypieki na zakwasie mają tutaj wyraźną przewagę. Poza tym , przy tej odmianie łatwiej jest stosować ze faktów odżywczych, jakie zawiera w sobie chleb. Nie odda się więc ukryć , że upieczenie chleba na zakwasie nie jest ciężkie , a potrzeba po prostu określonego okresu.  

Comments are closed.